miercuri, noiembrie 12, 2014

Daca vorbiti din convingere...
e trist!


Motto:

Gândiți, deci existăm!


Zicerea de fata este pentru cei care inca mai sustin ca sute de mii de oameni din afara tarii, care aveau acest drept garantat de Constitutie (!), n-au votat pentru ca "asa a fost sa fie".


Cuvintele de mai la vale sunt si pentru cei care cred ca romanii din afara granitelor au fost intaratati de "agitatori" profesionisti atunci cand si-au exprimat indignarea pentru ca n-au putut vota.







Noi combatem, nu gandim!


Desi e clar ca, in asemenea situatii, sustinatorii PSD si a lui VV Ponta nu accepta argumente logice si de bun simt, verificate si verificabile, o sa fac totusi un efort de a le expune, mai mult dintr-o datorie de constiinta. Si vorbesc din cele vazute si traite de subsermnatul si familia mea si nu din povesti, asa cum o fac majoritatea celor care isi dau cu parerea pe diverse retele de socializare.

Vorbesc despre sustinatorii celui din coltul rosu pentru ca ei sunt cei care contesta vehement toate aceste relatari si le pun, aproape fara exceptie, pe seama unor teorii conspirationiste sau le califica drept elucubratii ale unor "agitatori". Istoria recenta a Romaniei, cu personajele malefice aferente, a consacrat termeni similari, precum "huligani" sau "golani" dar nu divagam acum pe aceasta tema.

Asadar, sustin cu tarie si fara echivoc - procesul votarii a fost ingreunat, deliberat, prin neasigurarea logisticii si personalului necesare desi se stia ca vor veni foarte multi oameni sa-si exercite acest drept.

Faptele sunt deosebit de grave, pentru ca denota o premeditare criminala si extrem de toxica pentru democratia romaneasca, destul de fragila inca la un sfert de veac de la schimbarea de regim din Decembrie '89..




De ce sa fie usor cand poate sa fie greu?


Cei care sunteti acasa habar n-aveti cu ce eforturi am fost noi la vot in data de 2 noiembrie. Si ma refer aici la deplasari de zeci si chiar sute de kilometri, cu cheltuielile aferente, o zi de odihna pierduta etc.

Si asta doar in cazul celor care au putut sa mearga la urne, pentru ca sunt si comunitati romanesti, de mii de oameni, care au cea mai apropiata sectie de votare la peste o mie de kilometri. Oamenilor acelora cum li se respecta dreptul la vot? Sau ei nu sunt cetateni romani, cu toate drepturile aferente, garantate de Constitutie?!

In ceea ce ma priveste, eu sunt unul dintre super-norocosi, pentru a vota nu trebuie sa parcurg decat vreo douazeci si ceva de kilometri. Ceea ce, in traficul din Londra, imi ia cam o ora si jumatate, aproape doua. Daca merg cu metroul sau overgroundul, imi ia mai putin, doar vreo ora.

Din contra, cand am votat acasa, la Iasi, in 2004, nu-mi aduc aminte sa-mi luat mai mult de o jumatate de ora. De fapt, cred ca a fost doar vreun sfert de ora, pentru ca m-am dus pe la vreo 6.30pm, ca sa nu ma ingramadesc cu toti pensionarii. Nu fiindca as avea ceva cu ei, ci pentru ca, e stiut, cei mai in varsta voteaza odata cu politicienii, la primele ore.

Aici, la Londra, multi au venit la vot dupa-amiaza si nu pentru a evita pensionarii, ci pentru ca lucreaza si duminica. Banii, in strainatate, nu se fac atat de usor cum pare din povestile unor cocalari care se dau balene in chiuveta o noapte-doua prin cluburi, dupa care se imprumuta pentru a pleca inapoi, la munca, in strainatate.




Daca (totusi) se vrea, se poate!


Ar mai fi optiunea votului electronic si / sau prin corespondenta. Si ma gandesc aici la cativa fosti colegi de facultate, care acum sunt prin locuri precum Insula Reunion, care nici macar teoretic nu au cum sa voteze, desi ar avea acest drept. Dar, dupa cum stiti - este public si verificabil - PSD s-a opus acestei initiative. Oare de ce?!

Spre stiinta, militarilor romani din afara granitelor li s-au oferit mult mai multe sectii de votare decat era necesar. De fapt, nu mai multe decat era necesar, ci normal dar mult mai multe comparativ cu ce a fost pentru restul diasporei. Deci, cateva sute de oameni au suficiente sectii de votare iar la Londra, spre exemplu, unde traiesc eu, la cateva zeci de mii de oameni... culmea, doar cateva. Judecati voi daca e ok.

Oameni buni, cand se intampla acelasi lucru in mai multe locuri, in acelasi fel, nu poti avea pretentia ca e conincidenta. Este marsavie si cineva trebuie sa raspunda pentru asta. Iar la felul in care s-a intamplat, cu demisia / demiterea lui Corlatean, iarasi arata o premeditare, pentru ca ministrul interimar, oricare ar fi el, nici macar teoretic nu are sanse sa rezolve problema.



Chiar nu stiu cati suntem?


Pe de alta parte, imi este imposibil sa cred ca ambasadele Romaniei nu au o evidenta a rezidentilor romani din tarile respective. Daca nu o au, atunci la ce mai avem Serviciu de Informatii Externe?

In acest context, cand in afara granitelor traiesc milioane de romani, dintre care hai sa spunem ca venea la vot doar o fractiune de cateva sute de mii, cum e posibil sa nu iei masuri pentru a le asigura, potrivit legii, dreptul la vot?!

Retineti, dreptul la vot nu e optional, e garantat de Constitutie si ORICARUI cetatean cu acest drept trebuie sa i se acorde conditii pentru a vota. Vreti sa recunoasteti sau nu, aceasta este definitia democratiei.



Buni de plata, "ne"buni pentru vot


Cand trimitem bani acasa si ne ajutam parintii si fratii sa nu moara de foame sau ajutam chiar Romania sa nu intre in incapacitate de plata, atunci suntem buni. Dar cand e vorba sa ni s respecte un drept al nostru, fundamental, nu mai suntem buni. De ce? Pentru ca SIE; care nu sta degeaba, stia, cu siguranta, cati traiesc in strainatate. Si, mai ales, stia ca acesti oameni NU voteaza cu VV Ponta.

Ar mai fi si altele dar ma opresc aici, de sila. Pentru d-l Dumitru, care avansa pe Facebook ideea ca in diaspora lumea a fost intaratata de "agitatori" si ca cine ar fi vrut ar fi putut vota, precum si altii ca el, va spun ca vorbiti fara sa stiti cand spuneti ca votul nu a fost impiedicat. Si nu stiu daca vorbiti din convingere sau la comanda.

Daca vorbiti din convingere... e trist.

Niciun comentariu: