Prima postare pe anul acesta e din ciclul "Cine nu înțelege că situația din Romania este una întreținută este cel puțin naiv".
Intenția inițială era să scriu despre vremea surprinzător de frumoasă de la Londra, după atâtea și atâtea zile de ploaie și umezeală...
"Cut the crap", ați putea spune și aveți perfectă dreptate. Îmi citiți blogul, deci nu sunteți, nici pe departe, naivii despre care făceam vorbire cu câteva rânduri mai sus.
Să-i dăm bice, așadar, prin 2016!
Motto:
Gândiți, deci existăm!
Speak softly...
Practic vorbind, cum fac băieții cu bani și mai mulți bani? Răspunsul e debordant de simplu iar strategia este verificată în sute de ani de practică ticăloasă. Se "investește" în corupție 0.1% din cât s-ar cheltui "pe bune". În plus, cel care face pactul cu Diavolul pune el osul la treabă și face tot posibilul să împiedice oamenii competenți de a ajunge să ocupe locurile pe care le merită la pupitrul de comandă.
0.1%
Este infinit mai ușor să corupi niște proști obraznici, cocoțați la conducere prin fraudă și manipulare decât să convingi niște demnitari responsabili, preocupați autentic de interesul celor care i-au trimis în Parlament sau în Guvern. Dacă mă gândesc mai bine și iau în calcul cifrele statistice oficiale, aflate la îndemâna tuturor, poate că zecimea de procent din intertitlul de mai sus e mult exagerată. Poate că nu e vorba de nici măcar o sutime de procent.Stând strâmb și judecând drept, investiția în corupție face ca lucrurile să meargă de la sine, ajunge un fel de perpetuum mobile de speța a doua - îi dai un bobârnac și totul curge.
Ia să facem un mic exercițiu de imaginație - apăsând butonul ticălos al corupției, nu există infrastructura pe care să circule marfurile iar producția industrială și agricolă autohtone scad asimptotic spre nesemnificativ. Dacă te mai gândești și la faptul că acum străinii pot cumpăra terenuri la prețuri nesimțit de mici, care și așa sunt inaccesibile băștinașilor, parcă vezi cu alți ochi "integrarea" în UE.
Din păcate, ceea ce am spus mai sus - și continuă și în paragraful următor - nu e doar un exercițiu de imaginație, în România chiar se întâmplă lucrurile acestea.
Decalogul nenorocirii
Continuăm totuși să ne folosim sinapsele pe explorarea aceluiași filon.La pachet cu distrugerea sistematică a industriei, agriculturii și sectorului bancar autohtone, tensiunile individuale și sociale se cronicizează, circul politic, mizeria mediatică și divertismentul pentru care până și termenul de "kitsch" e prea mult spus, ocupă zilnic agenda publică, în dauna chestiunilor cu adevarat importante.
Evident, sistemul de sănătate a fost torpilat cu la fel de multă cerbicie, astfel că s-a ajuns la un consum de medicamente pentru care proprietarii de corporații farmaceutice își freacă mâinile de bucurie. Rețeta (sic!) este criminal de simplă - zăpăcirea sistematică a populației și malnutriția cronică, provocată de nivelul scăzut de trai.
Ca un bonus, povestea se propagă și pe viitor, pentru că aceiași proști obraznici, pe care nu-i mai dezlipește dracu' de butoane, au nenorocit și învățământul. Nu mai insist, să nu lungesc pelteaua, decalogul lui Chomsky este suficient de clar pentru cine știe să citească.
Slabe șanse la oala cu smântână
Situația pare fără ieșire iar armatele întunericului par să dețină un control total asupra Romaniei.Să fim serioși, chiar dacă, printr-o minune, ar ajunge la putere niște oameni capabili și bine intenționați, omul de pe stradă din Romania are prea puține șanse să mănânce din propria oală cu smântână pentru că hoții autohtoni, nimic altceva decât niște cozi de topor, sunt pe statul de plată al altor hoți, transnaționali, din "lumea civilizata".
Sunt atâtea exemple, că nu mi-ar ajunge câteva zile doar să le menționez. Și nu mă refer doar la industrie, agricultură, învățământ și sănătate, ci iată, în ultimii ani, și bogățiile subsolului, pentru care procentajele din redevențe sunt pur și simplu o jignire iar pericolele pentru mediu frizează catastroficul.
Șmecheria Necuratului și...
Să fie clar, nu redescoperim acum apa caldă, extinderea influenței imperiale sau post-imperiale nu s-au făcut cu buni samariteni și cu donații caritabile, ci cu ghioaga, sabia sau pistolul, după epoca istorică aferentă. Iar instrumentele sunt aceleași de când lumea: hoții, mercenarii și pirații. Iar orice trădare începe cu primul pas, ridicarea din umeri: "Dacă n-o fac eu, oricum o face altul".Era o vorbă, cândva, care spunea că cea mai mare șmecherie a Necuratului a fost să convingă lumea că nu există. Ei bine, transpusă în situația de astăzi din România, cea mai mare șmecherie a necuraților care devorează țara a fost să-i facă pe băștinași să spună despre ei înșiși că sunt un neam de leneși, hoți, curve și trădători.
...decontul nepoților
Nu știu ce m-a apucat să scriu toate acestea, că tot ce am înșirat mai sus e la mintea cocoșului. Dar am scris toată această lungă serie de truisme aducându-mi aminte de o vorbă a unui tânăr protestatar, care ieșise în stradă după dezastrul de la "Colectiv", unde au murit atâția oameni nevinovați: "Generația asta va fi coșmarul vostru pentru că generația asta nu știe de glumă!".Reiau, în final, avertismentul pe care l-am emis de atâtea ori, în discuții personale, aici pe blog sau în postări pe facebook - la fel a început și nebunia din anii '30-'40 ai secolului trecut, cu niște politicieni care n-au dat importanță focului mocnit al nedreptăților sociale și cu niște bancheri care n-au avut nicio remușcare să facă bani și de pe viu, și de pe mort.
Dacă aș fi politician în campanie electorală, mi-aș alege urmatorul slogan: "Știți cât vă costă corupția?!". Pentru că paralizia socială și, până la urmă, complicitatea nenorocită a românilor cu proștii obraznici de la putere nu numai că le face viața amară părinților dar vor fi decontate, cu dobânzile aferente, de copii și nepoți.
P.S.
Și când te gândești că, atunci când mă apucasem de scris, priveam vremea frumoasă de afară, cu primele raze de soare după o lungă perioadă de ploaie și umezeală londoneză...Mulțumesc, Virgil Cosma, că m-ai făcut să-mi pun neuronii la treabă într-o zi de duminică, la 541 de ani de când Ștefan cel Mare le-a tras o sfântă mamă de bătaie turcilor în apropiere de Vaslui... :)
Un comentariu:
Putini câți mai suntem, e bine să rămânem aproape, iar fiecare să exceleze în domeniul lui. Într-o zi va suna goarna să ne adune, înca nu-i totul pierdut. Vorbește un participant la 17 februarie 1987. Aveam 22 ani, studenți din tot centrul universitar Iași fără nici o organizare, în plin regim comunist.... Am 27 ani experiență în tranziția româneasca. Curaj! Va fi nevoie de noi în curând!
Trimiteți un comentariu