vineri, mai 02, 2014

Manipulare si Facere de bine


sau

De ce nu este bine ca V.V.P. sa fie injurat din toate pozitiile







Motto:
Gândiți, deci existăm!





Am aproape un an de cand n-am mai scris pe blog dar nu pentru ca nu s-ar fi intamplat nimic ci, din contra, pentru ca s-au intamplat atat de multe incat abia am avut timp sa respir.

Astazi, iau totusi o pauza si trag putin aer in piept pentru ca, din cand in cand, e bine sa te departezi putin de cotidian si sa iei o gura de oxigen. Altfel, pierzi contactul cu realitatea tocmai din cauza lipsei de odihna.

Mai bine spus, nu mai vezi padurea din cauza copacilor.



Adevarul este, totdeauna, cea mai buna minciuna

Propaganda nu va avea niciodata eficienta adevarului. Asta, pe termen lung pentru ca, pe termen scurt, minciuna poate sa domine discursul public. Poate de aceea se si spune ca are picioare scurte.

Pentru convingerea cuiva (si nu pentru manipulare) e mult mai eficient sa-i prezinti adevarul si sa-i lasi putina distanta, sa judece cu propriul creier. Daca nu de altceva, macar pentru a nu fi precum cei care doar manipuleaza. Chestiune care este nociva prin definitie, oricum ai privi-o.



Precizari (ne)necesare

Cu siguranta pare abrupt dar plonjez acum direct in cotidian si afirm cu tarie ca nu mi-a placut niciodata Victor Ponta. Am senzatia ca sentimentul este impartasit de milioanele de romani plecati din tara, de-a lungul timpului.

Pentru ca nu e nicio noutate daca spun ca, de cand Putinescu a luat conducerea in Romania, asistam la cel mai mare exod al romanilor din toata istoria cunoscuta.

Cred ca ar fi mai bine sa spun "fugariti" dar nu asta e filonul topicului de fata, asa ca ma opresc aici.



Reptilienii veninosi

Imi aduc aminte de un congres al PSD, de acum cativa ani, pe care l-am urmarit de cealalta parte a Atlanticului. L-am urmarit asa, din deformatie profesionala, pentru ca era deja ceva timp de cand pusesem pixul, reportofonul si camera video la naftalina, pentru vremuri mai bune.

Ca sa intelegeti contextul, pe meleagurile americane m-am ocupat de productia de materiale video in genul documentarelor Discovery. Asa ca, urmarind congresul PSD, cu primarul "care este" pe post de parghie arhimedica si cu o Bunicuta "spin doctor", aveam o senzatie de o familiaritate ciudata, vecina cu greata: parca ma uitam la un documentar despre reptilele veninoase din Australia.

De ce Australia? Pentru ca acolo totul este mare, veninos si letal si, daca nu esti pe faza, mai devreme sau mai tarziu ori sfarsesti in burta vreunui crocodil, ori te umfli si plesnesti de la o muscatura de sarpe de care nici macar nu stiai.

Ei bine, adunarea reptilienilor PSD, de acum cativa ani, a fost dominata de actualul prim ministru, care a si iesit sef de partid, in dauna unuia caruia i se spunea Prostanacul. Castigatorul acelui balci al reptilelor veninoase era sprijinit atunci de nimeni altul decat un fost prim-arogant al tarii, actualmente un infractor dovedit. Asta asa, pentru aducere aminte. Sigur, as fi preferat ca respectivul sa fie ascuns corect, legal si pentru o perioada mai lunga. Si, mai ales, pentru adevaratele dracii pe care le-a facut dar... mergem mai departe.



Efectul contrar al prostiei violente

Revenind "la chestiune", dincolo de circul mediatic de astazi, in care e la moda sa-l scuipi pe Ponta, am o banuiala, care incepe sa se cristalizeze din ce in ce mai mult - cu cat V.V.P. este mai balacarit, fara argumente, intr-un stil stupid, de gang, cu atat castiga "la puncte", pentru ca lumea nedecisa si neinformata incepe sa vada balacareala si nu nemernicia celui care ar trebui sa fie, vremelnic, slujbas public. Scuzati-mi intrebarea retorica, dar ce altceva este seful guvernului, daca nu un slujbas public?!

Asa ca, dragi prieteni si stimati cetateni cu drept de vot, platitori de taxe si impozite, data viitoare cand il bagati in cofa pe Ponta, tineti minte ca e posibil sa-i faceti un mare serviciu.



In loc de final, Testul "3" al lui Socrate

Candva, un om destept si bine informat spunea ca doar adevarul te face liber. Ii dau dreptate pe toata linia pentru ca, oricum ai privi lucurile, nu poti avea pretentia ca vrei binele cuiva daca il manipulezi. Chiar si doar cu injuraturi.

Un alt om destept, favoritul meu in ale filosofiei, are o solutie care ne poate tine la adapost de manipulare si propaganda mincinoasa.

Pentru cei care nu stiu, Socrate spunea, in rezumat, cam asa:

"Daca ai sa-mi spui ceva despre cineva, mai intai gandeste-te daca e adevarat, daca e de bine sau daca foloseste la ceva. Daca raspunzi cu 'da' macar la una din aceste intrebari, te ascult. Daca nu, te rog sa-ti vezi de treaba si lasa-ma si pe mine in pace.."

Si, as completa spusele marelui filosof, lumea va fi putin mai buna.




P.S. 1
Zicerea de fata imi este prilejuita de ceea ce am auzit, zilele trecute, intr-o comunitate romaneasca din UK - "Ce dracu' au astia cu Ponta de-l injura asa?! Cred ca a deranjat el pe cineva..."

P.S. 2
Copy paste la P.S.1, dar schimband data cu vreo sapte ani si inlocuind "Ponta" cu "Basescu". Ceea ce este cam "weird", vorba localnicilor.

Niciun comentariu: